lunes, 16 de mayo de 2011

“És quan dormo que hi veig clar” per J V Foix

'“És quan dormo que hi veig clar” per J V Foix (1953)

És quan plou que ballo sol
Vestit d’algues, or i escata,
Hi ha un pany de mar al revolt
I un tros de cel escarlata,
Un ocell fa un giravolt
I treu branques una mata,
El casalot del pirata
És un ample girasol.
És quan plou que ballo sol
Vestit d’algues, or i escata.

És quan ric que em veig gepic
Al bassal de sota l’era,
Em vesteixo d’home antic
I empaito la masovera,
I entre pineda i garric
Planto la meva bandera;
Amb una agulla saquera
Mato el monstre que no dic.
És quan ric que em veig gepic
Al bassal de sota l’era.

És quan dormo que hi veig clar
Foll d’una dolça metzina,
Amb perles a cada mà
Visc al cor d’una petxina,
Só la font del comellar
I el jaç de la salvatgina,
–O la lluna que s’afina
En morir carena enllà.
És quan dormo que hi veig clar
Foll d’una dolça metzina.

J.V.FOIX --> el grup el formem la Claudia Codina, Marina Alomà i Jordi Farnés

Aquí us deixo el comentari de l'autor i l'època per si algú no li queda clar a classe.


Josep Vicenç Foix el situem en el període de les avantguardes, concretament en la segona avantguarda, inicia una intensa intel·lectual i periodística. Es vincula a les posicions radicals i progressistes com les d’Acció Catalana. Va dirigir per encàrrec del conseller de Cultura de la Generalitat la Revista de Catalunya. Va interrompre qualsevol mena d’activitat literària i intel·lectual durant els anys de la guerra i els primer anys de la postguerra. Ell sempre diu que li exalta el nou i m’enamora el vell, una frase que pot donar a entendre la referencia a innovació i tradició ja que en la seva poesia hi predomina la voluntat de síntesi i d’harmonia ideal que lluita per acordar realitats confrontades. Cal saber que Foix es va refuigiar en el surrealisme, tot i que la irracionalitat era absolutament contrària al seu tarannà.

1 comentario:

  1. Aquesta és una obra surrealista ja que mostra els sentiments interiors de l’autor. Els somnis li permeten comprendre el món i deixant anar la imaginació pot interpretar la realitat amb ulls inconscients i fer una anàlisi corrosiva del que no li agrada amb metàfores i imatges agosarades.
    La primera estrofa descriu el lloc on passa, al mar de Port de la Selva. I ell va vestit festiu, amb algues, or i escata.
    La segona estrofa és una caricatura d’ell mateix ja que es mostra geperut. Manté relacions amb la masovera (plantar la bandera) i vol acabar amb el feixisme que acaba de guanyar la guerra (matar el monstre amb agulla).
    A la tercera estrofa apareixen imatges relacionades amb el sexe femení com visc al cor d’una petxina, la font del comellar i el jaç de la salvatgina.
    podeu escoltar la versió musicada d'aquests poema per Joan Manuel Sarrat: http://www.youtube.com/watch?v=AvTTTDrOrtI&feature=related

    ResponderEliminar